Ραδιοερασιτεχνισμός




Ο Ραδιοερασιτεχνισμός ή όπως είναι γνωστός διεθνώς Amateur Radio ή και Ham Radio, είναι ένα κατά βάση χόμπι επιστημονικής ενασχόλησης που έχει σχέση με την ασύρματη επικοινωνία.
Οι Ραδιοερασιτέχνες είναι ερευνητές πειραματιστές που ψάχνουν νέους τρόπους επικοινωνίας μέσα απο τα ραδιοκύματα, κατασκευάζουν ή χρησιμοποιούν συσκευές υψηλής τεχνολογίας, μελετούν και προβλέπουν την ηλεκτρομαγνητική διάδοση, και γενικά μέσα απο τον πειραματισμό και την ευγενή άμιλλα προάγουν τις τηλεπικοινωνίες.
Εκατοντάδες τρόποι επικοινωνίας και κατασκευές που σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως στις παγκόσμιες τηλεπικοινωνίες, ξεκίνησαν απο Ραδιοερασιτέχνες ή δημοσιεύτηκαν σε Ραδιοερασιτεχνικά περιοδικά.

Μερικά απο τα θέματα που απασχολούν τους Ραδιοερασιτέχνες είναι τα παρακάτω.

Επικοινωνίες με όλο το κόσμο στα βραχέα κύματα (HF).
Επικοινωνίες σε κοντινές αποστάσεις στα Υπερβραχέα (VHF - UHF - SHF)
Επικοινωνία με άλλες χώρες στα Υπερβραχέα μέσω
  1. Τροποσφαιρικής διάδοσης.
  2. Σποραδικού Ε.
  3. Διισημερινή διάδοση.
  4. Με ανάκλαση μέσω Σελήνης
  5. Ανάκλαση απο τον ιονισμό της ατμόσφαιρας που δημιουργείται απο βροχές μετεωριτών κ.α.
Επικοινωνίες μέσω σημάτων Μόρς (cw),
Ραδιοτηλετύπου (rtty),
τηλεόρασης αργής (sstv) ή γρήγορης (fstv) σάρωσης,
Ραδιοτηλεομοιοτύπου (fax),
επικοινωνίες φωνής (SSB , FM),

Χρησιμοποίηση τηλ/κών κωδικών όπως: 
  1. το φωνητικό αλφάβητο ΑΒ (Alfa Bravo)
  2. ο κώδικας Q...και άλλα...
Επίσης, κατασκευή και χρήση Ραδιοφάρων, επαναληπτών και αναμεταδοτών για χρήση και διευκόλυνση επικοινωνίας των Ραδιοερασιτεχνών, είτε για πειραματισμό είτε για μετάδοση στοιχείων τηλεμετρίας, ψηφιακές επικοινωνίες (packet radio, amtοr, Ρactοr, ψηφιακή ομιλία κλπ.).
Κατασκευή απο την AMSAT και εκτόξευση (με τη βοήθεια NASA, ESA κλπ.) τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων και επικοινωνίες μέσω αυτών.
Ο Ραδιοερασιτεχνισμός περιλαμβάνει εκπομπή σε καθορισμένες ζώνες συχνοτήτων που καθορίζονται απο την ΔΙΕΘΝΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ (ITU) και απο τοπικούς κανονισμούς κάθε χώρας. Για να υπάρξει αυτή η δυνατότητα στην χώρα μας, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αποκτήσει πτυχίο Ραδιοερασιτέχνη που προκύπτει μετά απο επιτυχείς εξετάσεις στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Οι εξετάσεις αφορούν γνώσεις ραδιοθεωρίας, σημάτων Μόρς, ηλεκτρονικών και κανονισμούς τηλεπικοινωνιών. Εκτός απο τις πρωτοποριακές τεχνολογίες που ανακαλύπτουν και χρησιμοποιούν, σημαντική είναι και η κοινωνική προσφορά των Ραδιοερασιτεχνών, σε θέματα ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ όπως Σεισμούς, Πυρκαγιές, Πλημμύρες κ.α