Η εύρεση των πληροφοριών όλων των πιθανών συχνοτήτων επικοινωνίας στο διάστημα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. «Ήταν κυνήγι θησαυρού», λέει ο Tilley. "Συνήθως μια αποστολή όπως αυτή δημοσιεύει τη συχνότητά της μέσω της ITU (Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών). Η Κίνα έκανε μια ανάρτηση, αλλά ήταν πολύ αόριστη για ακριβή συντονισμό. Μετά την έναρξη του Tianwen-1, παρατηρητές σάρωσαν το φάσμα των 50MHz και βρήκαν το σήμα. Οι ερασιτέχνες έκτοτε παρακολουθούν την αποστολή με μεγάλη ακρίβεια"
Μέχρι στιγμής, ο Tilley έχει πάρει σήματα από το διαστημικό σκάφος Tianwen-1 της Κίνας, το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA και το Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη περίπου 200 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.
Πώς είναι δυνατόν ένα τόσο ακραίο DX;
Ο Tilley, χρησιμοποιεί ένα πιάτο των 60 cm "Αλλά το πραγματικό κλειδί", λέει, "είναι η έλευση των μηχανημάτων με λογισμικό (SDR), τα οποία έχουν γίνει κανόνας για τους ραδιοερασιτέχνες την τελευταία δεκαετία"
Σε ένα σύστημα που καθορίζεται από λογισμικό, οι υπολογιστές εκτελούν ψηφιακά τις λειτουργίες μίξης και ενίσχυσης αναλογικών σημάτων. Το λογισμικό πλέον έχει αντικαταστήσει το hardware. Τα SDR είναι φθηνά, ευαίσθητα και παρέχουν στους ραδιοερασιτέχνες αυτό το είδος του ελέγχου της συχνότητας που απαιτείται για να συντονιστούν σε μακρινά διαστημόπλοια.
"Οι ερασιτέχνες άρχισαν να ακούν βαθιά στο διάστημα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000", λέει ο Tilley. "Η εξέλιξη της τεχνολογίας γύρω από την ευαισθησία των δεκτών οδήγησε σε ολοένα και περισσότερες διαπλανητικές ανιχνεύσεις"
Τελευταία οι ραδιοερασιτέχνες προσπάθησαν να ακούσουν το Διαστημικό σκάφος Mars 2020 της NASA που μετέφερε το Perseverance rover στον κρατήρα Jezero του Αρη αν και ήταν εκ των προτέρων δύσκολο να βρουν σήμα. Ο Tilley είχε αναφέρει πριν την προσεδάφιση οτι "Το σκάφος δεν διαθέτει μεγάλη κεραία γιατί μεταδίδει τα δεδομένα του μέσω άλλων διαστημικών σκαφών της NASA που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Επομένως το σήμα θα είναι αδύναμο και αμφιβάλλω αν θα υπάρξουν ερασιτέχνες να καταγράψουν την προσεδάφιση"
Παρόλα αυτά και σύμφωνα με αναφορές στο USA SATCOM τελικά ελήφθησαν μερικά ασθενή σήματα από το σκάφος κατά την διάρκεια της προσεδάφισης.
Από την άλλη πλευρά, το Tianwen-1 έχει σχετικά μεγάλη κεραία με αρκετά δυνατό σήμα. "Η Κίνα σκοπεύει πιθανώς να το χρησιμοποιήσει ως relay για μελλοντικές αποστολές στον Άρη", εικάζει ο Tilley. "Αυτό το καθιστά έναν καλό στόχο για τους ραδιοερασιτέχνες που ελπίζουν σε μια δυνατή καταγραφή όταν οι Κινέζοι θα τοποθετήσουν το πρώτο τους διαστημικό σκάφος στον Άρη".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου